Хората не са съвършени по отношение на правилното изписване или въвеждане на думите. Всъщност поне 7% от търсенията с Google съдържат неправилно изписване. А колкото по-дълга е заявката, толкова по-голяма е вероятността за грешка. Но дори това, което са написали, да не е перфектно, хората все пак искат да се свържат с фирмите, продуктите и услугите, които се опитват да намерят.

Независимо дали търсят „детски скутери“, „скутер за деца“, или „скутери за деца“, хората, които проявяват интерес към закупуването на скутер за детето си, искат да виждат най-подходящите реклами, независимо от известните вариации в заявките си за търсене. Ето защо от края на септември ще прилагаме съвпадение на близки варианти на ключовите думи – интуитивен начин за свързване на хората с фирмите, които търсят, към всички ключови думи с точно съвпадение и съвпадение по фраза.

Успешно съвпадение

От въвеждането му през 2012 г. рекламодателите отчитат неоспорими резултати. Всъщност повечето от Вас вече получават съвпадение за близки варианти на ключовите думи и в резултат на това – средно със 7% повече кликвания при точно съвпадение и съвпадение по фраза, както и сравними честота на кликване и процент на реализация. Освен увеличеното покритие на ключовите думи тези допълнителни кликвания представляват ценни възможности, които се пропускат от ключовите думи с „малък обем на търсене“, често срещани при неправилно изписване и съкращения.


По-долу са представени само някои от примерите за успешна работа, споделени от рекламодатели с нас:


Shopify – „Ние сме отдадени на постигането на висока ефективност, силно въздействие и висока уместност с клиентите си. Съвпадението на ключовите ни думи с близки варианти ни позволява да направим точно това. Допълнителни съвпадения като „онлайн пазаруване“ за ключовата дума „онлайн магазин“ доведе до 100% увеличение на подходящите кликвания за ключовите думи с точно съвпадение и съвпадение по фраза – а цената на кликване се запази стабилна. Нещо повече, спестихме ценно време, тъй като ръчното добавяне на неправилно изписани ключови думи към кампаниите ни вече не е необходимо“.Underground Elephant – „Винаги търсим начини да увеличим обхвата на клиентите си и да осигурим техните клиенти да могат да ги намират, когато търсят онлайн. Затова разширяването на ключовите думи да съвпадат с близки варианти в профилите на клиентите ни бе прието без колебание. След прилагането на тази функция за един конкретен клиент, отчетохме увеличение на кликванията за ключови думи с точно съвпадение в профила му със 150%, като цената на тези допълнителни кликвания беше с 10% по-ниска“.
Stitch America – „При съвпадението на варианти с един корен, като например „персонални шапки“ за „персонализирани шапки“, отчетохме пет пъти повече кликвания за ключови думи с точно съвпадение и съвпадение по фраза. По-впечатляващото е, че този допълнителен трафик струва двойно по-малко“.


Достигайте до повече клиенти

От края на септември ще прилагаме съвпадение на близки варианти на ключовите думи за всички ключови думи с точно съвпадение и съвпадение по фраза. Тъй като съвпадението на близки варианти вече бе стандартната настройка за кампаниите, повечето от Вас няма да видят промяна в принципа на съвпадение на ключовите думи. За рекламодатели, които са се отказали, опцията за деактивиране на близките варианти ще бъде премахната през септември. Тогава ключовите Ви думи с точно съвпадение и съвпадение по фраза ще започнат да съвпадат с близки варианти на ключовите думи, което ще Ви позволи да достигате до повече потенциални клиенти с подходящата реклама, като се стремите да намалите цената на кликване и да подобрите честотата на кликване.

По-лесен контрол

С тази актуализация вече няма нужда да съставяте изчерпателни списъци с неправилно изписани, съкратени или други близки варианти на ключовите си думи, за да получите желаното покритие. Вместо това наблегнете на добавянето на отрицателни ключови думи – включително близки варианти, за които не искате да получавате съвпадения, за да оформите трафика и да намалите разходите. Това може да подобри възвръщаемостта на инвестициите на кампаниите Ви и да помогне за осигуряването на по-добра практическа работа с рекламите за клиентите Ви. Можете да научите повече за предимствата на отрицателните ключови думи в новата ни бяла книга за ключовите думи.

Имайте предвид, че системата на AdWords предпочита да задейства реклами чрез ключови думи, които са идентични на заявки за търсене, така че още можете да използвате неправилно изписани, съкратени и други близки варианти на ключовите си думи. Ако установите, че ефективността варира значително между близките варианти, можете да добавите тези с по-добра ефективност като отделни ключови думи и да коригирате съответно офертите им.

За да научите повече за опциите за съвпадение на ключовите думи, моля, вижте нашата статия в Помощния център.

Джен Хуанг (Jen Huang), продуктов мениджър за AdWords