Маркетинг специалистите отдавна се стремят да разберат по-добре структурата на аудиторията на различни печатни и ефирни медии, за да пригодят посланието си и да показват по-подходящи реклами на потребителите. Тези данни за аудиторията са също толкова важни при дигиталната реклама. Затова преди повече от година въведохме бета версия, която Ви позволява да показвате реклами въз основа на определени демографски категории като възраст и пол.
 
От 2011 г. насам работим упорито, за да позволим на повече рекламодатели да използват тази функция. Някои клиенти получават чудесни резултати. От фирмата “Blue Nile” например използваха демографски данни в кампания, за да се свържат с потенциални купувачи на годежни пръстени, и постигнаха честота на кликване, десет пъти по-висока от средната за дисплейни кампании в САЩ. 

 
Днес с удоволствие обявяваме, че тази функция вече може да се използва в AdWords за кампании, насочени към 39 държави, включително България. Ако е достъпна във Вашия регион, ще започне да се показва в раздела „Дисплейна мрежа“ като бутони за насочване по възраст и пол.

 
Демографските категории допълват други функции за насочване в AdWords като категориите по интереси, ремаркетинга и контекстното насочване по ключови думи. Крайната цел е да Ви помогнем да прецизирате маркетинговото си послание и да достигнете до правилната аудитория с точната реклама. Ако например продавате пособия за йога и знаете, че основната Ви аудитория е съставена от жени между 25 и 34 години, можете да зададете кампанията Ви да показва реклами предимно на тази демографска група вместо на хора, които е по-малко вероятно да са заинтересувани от продукта.

 
Демографските категории действат подобно на категориите по интереси:  Google ги свързва с конкретен браузър, като следи предоставените от издателите данни, както и типовете посетени сайтове в дисплейната мрежа на Google. Както при другите ни функции за рекламиране въз основа на интереси потребителите могат да прегледат и редактират демографските си категории или да се откажат да получават рекламите въз основа на интереси от Google посредством диспечера на предпочитанията за реклами.

 
Целта ни е да Ви помогнем по-добре да се свързвате с аудиторията си като създавате по-ефективни маркетингови кампании, които са по-полезни за потребителите Ви. За повече инструкции как да използвате демографски данни в кампаниите си, посетете нашия Помощен център.

 
Автор: Джон Крафчик (Jon Krafcik), продуктов мениджър
Публикувано от Екипа на Google Adwords за България