По-голямата част от създателите на онлайн съдържание финансират работата си чрез реклами. Това означава, че те искат рекламите, които се показват на сайтовете им, да бъдат въздействащи, полезни и ангажиращи – такива, които хората наистина ще искат да видят и с които ще пожелаят да взаимодействат. В действителност обаче хората твърде често попадат на дразнещи и натрапчиви реклами в мрежата – например такива, от които неочаквано зазвучава гръмка музика или които ви принуждават да изчакате 10 секунди, преди да можете да видите съдържанието на страницата. В резултат от тези неприятни впечатления някои хора могат да блокират всички реклами – нанасяйки голям удар на създателите на съдържание, журналистите, уеб програмистите и авторите на видеоклипове, които разчитат на реклами, за да финансират процеса на създаване на съдържание.

Ние вярваме, че онлайн рекламите трябва да бъдат по-добри. Затова се присъединихме към Коалицията за по-добри реклами, която се е посветила на подобряването им. Наскоро обявените от групата стандарти за по-добри реклами осигуряват ясни и базирани върху данни насоки за това, как отрасълът може да подобри рекламите за потребителите, и днес бих искал да споделя как планираме да ги подкрепим.

Нови инструменти за издателите
Новият отчет за практическата работа с рекламите помага на издателите да разберат как стандартите за по-добри реклами се отнасят за собствените им уебсайтове. Той съдържа екранни снимки и видеоклипове на реклами, практическата работа с които е неприятна. Те са включени с цел да се улесни откриването и отстраняването на проблемите. За пълен списък с реклами, които да използват вместо това, издателите могат да посетят новото ни ръководство с най-добри практики.
Винаги поставяме потребителите на първо място и подкрепяме усилията и стандартите за по-добри реклами на Коалицията. Видеоклиповете и екранните снимки в отчета са изключително полезни. С тяхна помощ екипите ни могат да се възползват от проучването на Коалицията и да решат какво да предприемат. Впечатлени сме от нивото на детайлност и прозрачност, което осигурява Google, и препоръчваме тази инициатива.Трой Йънг, президент на Hearst Digital Media


Като част от усилията ни да поддържаме устойчива мрежа за всички искаме да помогнем на издателите, с чиито реклами се работи добре, да получат заплащане за труда си. Посредством Funding Choices, вече в бета версия, издателите могат да показват персонализирано съобщение на посетителите, които използват софтуер за блокиране на рекламите, за да ги поканят да активират рекламите в сайта или да платят за пропуск за премахването им чрез новата услуга Google Contributor.

„Анализирайки последните няколко години, осъзнахме, че все по-честото използване на софтуер за блокиране на рекламите има отрицателен ефект върху потенциалните приходи във всичките ни продукти, особено в Европа. Funding Choices ни позволява да водим диалог с посетителите, които използват такива програми, за начина на работа на бизнеса ни, и да им дадем избор да ни включат в бял списък или да допринесат финансово към новинарския ни уебсайт. Открихме, че след като разберат как се създава съдържанието, хората като цяло са склонни да приемат включването в бял списък.“ – Марк Босуел, главен вицепрезидент по продажбите и обслужването на клиенти, Business Insider


Услугата Funding Choices е налице за издателите в Австралия, Германия, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Северна Америка. По-късно тази година ще започне да се предлага и в други държави. Препоръчваме на издателите да разгледат новото ни ръководство с най-добри практики, където ще намерят съвети как да създадат точното послание за аудиторията си.

Поддръжка на Chrome за стандартите за по-добри реклами
Фокусът на Chrome винаги е бил върху осигуряването на възможно най-добрата практическа работа при сърфиране в мрежата. Браузърът например предотвратява изскачащите прозорци в нови раздели, тъй като са неприятни. Водим диалог с Коалицията и други групи от бранша и планираме от началото на 2018 г. Chrome да спре да показва реклами (включително такива, които са собственост на Google или се показват от нас) в уебсайтове, които не отговарят на стандартите за по-добри реклами.

„Подкрепяме този подход. Логична стъпка е да намерим начин да наложим стандарт, който приемаме. Това е стъпка към намаляване на процента на потребителите, които блокират рекламите, а в Германия той е значителен. Като водещ издател F.A.Z. се грижи за качеството и не използва формати, за които Коалицията за по-добри реклами е установила, че са неприятни за потребителите. Много важно е да се отбележи, че потребителят е в центъра на тази инициатива. Данните, на които се базира стандартът, идват директно от потребителите, а те самите имат по-голям контрол над практическата работа с рекламите.“ – Томас Шулц-Хомберг
Директор по дигиталните технологии, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Поглед към бъдещето
Вярваме, че тези промени ще гарантират, че всички създатели на съдържание могат да продължат по устойчив начин да финансират работата си чрез рекламиране онлайн.

С нетърпение очакваме да работим съвместно с Коалицията, която разработва указанията за подкрепяне на стандартите за по-добри реклами от пазара, и сме поели ангажимента за тясно сътрудничество с целия сектор, включително групи като IAB, IAB Europe, DCN, WFA, ANA, 4A’s, рекламодатели, агенции и издатели – за да въведем тези промени по удобен за потребителите и по-широката екосистема от реклами начин.

Публикувано от Сридхар Рамасвами, главен вицепрезидент по рекламните и търговските услуги