Проучване на Микро-Моментите в България
Част 2

В тази статия ще продължим да разкриваме резултатите от проучването на Българския пазар извършено от Google и маркетинговата компания Ipsos в периода 14 Март - 14 Април, включващо 1,000 български потребители и закупили поне един продукт онлайн през последните 6 месеца. Ако сте пропуснали първата статия от тази поредица, препоръчваме да започнете от нея.

Основното откритие на проучването е структурата на пътешествието (customer journey), през което минава потребител преди да закупи даден продукт. Това пътешествие се характеризира с моменти, когато потребителя проявява определено намерение и може да се визуализира чрез следната фуния:

В миналата статия споменахме две ключови открития свързани с първата фаза, когато потребителя "Иска да гледа". Те са:
  1. Потребителите, които гледат видео от мобилното си устройство, оценяват като по-важно рекламите да са релевантни, когато ги виждат на мобилно устройство отколкото, когато гледат телевизия.
2. 73% от потребителите се обръщат към YouTube, за да гледат видеоклипове на богата гама от теми включително: инсталиране или поправка на продукт, сравняване на продукти, помощ при обучение, съвети за пътуване и инструкции при готвене.

Моменти "Искам да знам"

Първото заключение за тази втора фаза от фунията е увереността на потребителите да открият информация под формата на видео за всяка тема, за която искат да знаят повече:


Второто заключение ни разкрива, че в голяма част от случайте потребителите незабавно грабват своя смартфон/таблет/лаптоп, за да потърсят информация или идеи:


Третото, и последно, заключение за тази фаза ни показва, че потребителите се обръщат към своите смартфони, за да постигнат своите ежедневни цели:В обобщение, потребителите използват своите устройства, за да открият всякаква информация и за помощ при изпълнение наразнообразни задачи. Ако поставим това в контекст с откритието за релевантността нa видео рекламите, става ясно че българският бизнес разполага с множество възможности да предостави важна за потребителите информация в моментите, когато те "Искат да знаят".

Следващата седмица ще засегнем моментите, когато потребителите "Трябва да намерят" и дори част от последната фаза, когато "Трябва да купят".

Дотогава - Успех!

Екипът на Google AdWords България