Приближаваме се до края на кратката ни поредица съвети, свързани с основното оптимизиране на профила в AdWords. В предишните статии разгледахме структурата му, ефективните реклами и ключови думи, насочването, както и бюджета, разположенията и оферирането. В тази заключителна статия набързо ще обсъдим как да оценяваме ефективността на рекламната кампания чрез ресурсите, предоставени от Google, и по-конкретно чрез проследяването на реализациите в AdWords и Google Анализ. Освен това ще дадем някои съвети относно тълкуването на отчетите в раздела „Величини“.

Проследяване на реализациите в AdWords

Когато погледнем профил на рекламодател, понякога е трудно да се каже кои реклами или ключови думи са най-ефективни (с други думи кои носят най-голяма полза за рекламодателя). CTR изглежда почти идентична на средната цена на кликване. Не всички ключови думи обаче са еднакво полезни.

Представете си ситуация, в която има десет потребителя за ключова дума A със средна цена на кликване 10 стотинки, което е равно на обща цена от 1 лв. За втората ключова дума Б има пет посетителя със средна цена на кликване 20 стотинки, като общата цена е отново 1 лв. Коя дума е по-ефективна? Естествено ще кажете, че е първата, но не винаги ще сте прави. Какво ще кажем, ако от десетте посетителя, които са привлечени благодарение на първата дума, нито един не е осъществил покупка, а от петте, които са се отзовали на втората, трима са го направили? Ясно е, че разходите за рекламиране чрез втората дума са по-оправдани.

Никога няма да установим това, ако не инсталираме проследяването на реализациите или статистическа програма: чрез проследяването на реализациите можете да видите съответните данни за всички кампании, реклами и ключови думи направо в профила си в AdWords. Тук няма да навлизаме в подробности как се настройва тази функция (можете да се запознаете с нея в тази статия от Помощния център), но както винаги, ще разгледаме някои общи препоръки:
 • Реализацията не винаги означава покупка. Тя е всяко действие, предприето от посетителя на уебсайта ви, което ви кара да мислите, че той ще се превърне в клиент. Това означава, че кликването върху рекламата е било полезно за вас. Подобно действие може да е например преглеждането на страницата за връзка с вас, като в този случай можете да поставите проследяващия си код на нея.
 • Не поставяйте проследяващия код на целевата страница на рекламата си. Ако го направите, броят на кликванията ще е равен на този на реализациите, което обезсмисля този тип статистически данни.
 • Ако проследявате попълването на формуляри, поставете кода на страницата, с която се потвърждава изпращането им.
 • Въз основа на резултатите от проследяването на реализациите можете да поставите на пауза ключовите думи с по-ниска ефективност или да намалите офертите им. От друга страна онези, които водят до повече реализации, могат да се показват по-често. Същото важи и за уебсайтовете в дисплейната мрежа.
 • Противно на общото мнение проследяването на реализациите е възможно при променливи цени на поръчките.
 • Щом започнете да получавате данни за реализациите, използвайте подобрената CPC, за да дадете възможност на системата да се съсредоточи върху кликванията, за които вероятността да доведат до реализация е най-голяма, като така ще се увеличи рекламната ви печалба. Можете да използвате тази функция дори и ако импортирате реализации от Google Анализ. Ако искате да се съсредоточите още повече върху полезните препратки, използвайте оптимизатора на реализациите.
Google Анализ

Google Анализ е всеобхватен безплатен софтуер за събиране на всякакъв вид статистически данни за уебсайтовете. На него наистина трябва да се посвети отделна статия, ако не и цяла книга. Това би била твърде голяма „хапка“, затова ще ви дадем само няколко съвета как да го използвате:
 • Ако нямате профил в Google Анализ, можете да го създадете директно от профила си в AdWords, като кликнете върху връзката „Google Анализ“ в раздела „Отчитане и инструменти“. Безплатно е.
 • Когато и ако въобще зададете цели в Google Анализ и ако профилите ви са свързани, можете да ги импортирате в реализациите в AdWords (страницата „Реализации“).
 • Един от най-полезните параметри за определяне на ефективността на източниците на препратки е степента на отпадане. Разберете кои видове уебсайтове привличат посетители с най-ниска степен на отпадане и добавете сродни на тях (чрез ръчните рекламни разположения) в кампаниите си в дисплейната мрежа.

Величини

Повечето отчети от Центъра за отчети бяха преместени в раздела „Величини“ в „Кампании“. Не винаги той се вижда непосредствено в профила. Понякога трябва да кликнете върху стрелката отдясно на всички раздели. По-долу сме посочили няколко примера за действия, които вече можете да предприемете:
 • Преглед на географски отчет. Ако рекламата ви не е ефективна в някои региони (ниска CTR или ефективност), изключете ги от географското насочване на кампанията си.
 • Преглед на отчет по час от деня. Чрез него можете да определите в кои часове на деня рекламата ви е била най-ефективна, да използвате функцията за планиране на рекламните импресии, да намалявате офертата за цена на кликване, когато ефективността на рекламата е ниска, или да я увеличавате, когато е висока.
С това приключва обсъждането на основните аспекти от оптимизацията на профила. Вече можете да създадете профил и да проследявате ефективността му. Ще можете да продължите развитието и разширяването на рекламната си дейност в него, като прилагате по-сложни действия, на които определено ще обърнем внимание в бъдеще. Проверявайте за актуализации в блога ни!

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords