Когато работим върху оптимизирането и подобряването на ефективността на профилите на някои от рекламодателите ни, се натъкваме на разнородни проблеми. Въпреки че много от тях са специфични, по-голямата част могат да се решат посредством общи подходи. В тази статия ще се опитаме накратко да опишем кои аспекти от профила са обект на най-голямо внимание при първоначалното оптимизиране. Вече всеки рекламодател може да влезе в ролята на специалист по оптимизиране и да направи основните настройки на профила си.

1. Структура на профила

Кампания №1, рекламна група №1. Често с това се изчерпва цялата структура на профила. Правилното структуриране обаче е основополагащо. Уверете се, че:
  • рекламната кампания е структурирана като огледало на сайта ви и отразява предлаганите от вас продукти и услуги;
  • сте конфигурирали глобалните параметри (насочване, бюджет) на ниво кампания.
Създали сте отделни рекламни групи за всеки свой продукт. Онези от тях, които са посветени на обща тема или са предназначени за една и съща група посетители, се обединяват на ниво кампания. Не се тревожете, ако имате много рекламни групи, тъй като това е признак на ефективния профил.

2. Реклами

Рекламодателите често се чудят дали рекламата им е хубава. На този въпрос е трудно да се отговори обективно. Съставянето на реклами е творчески процес. Неповторимостта на всяка реклама в AdWords я прави интересна както за посетителите, така и за рекламодателите. В същото време трябва да се уверите,
  • че е семпла, но и професионална. Съвкупността от ясен смисъл, липса на граматични грешки и неповторимост правят рекламата ви интересна и привлекателна за посетителите.
  • Създайте две-три реклами във всяка група, след което им дайте възможност да се показват поотделно онлайн. Така ще можете да оцените ефективността на всяка от тях.
  • Използвайте запомнящи се изрази, като „Безплатна доставка“, но се уверете, че наистина е безплатна.
  • Рекламите са по-успешни, ако целевият URL адрес води до рекламирания продукт, а не към началната страница на уебсайта. Ако посетителят търси хладилник, няма да се интересува от дъски за гладене.

3. Ключови думи

Ключовите думи са връзката между посетителя и вашата реклама и уебсайт. Следователно ефективният списък с ключови думи е гаранция, че рекламата ви ще се показва само на посетителите, за които представлява интерес. Освен това качественият рейтинг на ключовата дума влияе пряко върху цената на кликване. Колкото по-висок е той, толкова по-ниска е цената на кликване – така е във всички случаи без изключение. Следователно при създаването на списъка си трябва да вземете предвид следното:
  • В повечето случаи рекламната ви група не бива да съдържа повече от 10-20 ключови думи. Ако списъкът стане значително по-дълъг, това е ясен знак, че рекламната ви група не е дефинирана достатъчно тясно. Добра идея би било да я разделите на две или три.
  • На първо място можете да черпите идеи за ключови думи от собствения си уебсайт или предишен опит. Поставете се на мястото на посетителите и се запитайте кои думи биха използвали, когато търсят продукта ви. Ако ви се изчерпат идеите, можете да получите предложения от инструмента за ключови думи (раздел Отчитане и инструменти).
  • Отрицателните ключови думи са ваши приятели. Те ви помагат да филтрирате безполезните заявки за търсене и да избегнете прекомерните разходи. Посредством функцията „Преглед на думите за търсене...“ в раздела Ключови думи можете да научите кои от тях са неподходящи и да ги добавите като отрицателни ключови думи. Тя ще ви помогне да получите и нови идеи за ключови думи. Филтрирането на думите за търсене е не само един от основните елементи на всяка оптимизация, но и рутинна задача, която трябва да изпълнявате от време на време.
Кате следвате стъпките по-горе, ще получите стабилна основа: структуриран профил с ефективни реклами и ключови думи. В следващите статии можете да прочетете за географското насочване, оферирането и бюджетирането, рекламните разположения и начините за проследяване на ефективността на кампаниите.

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords