Новата бета версия на Google Анализ (Analytics) за момента е налична само за ограничен брой потребители. Ако искате да заявите по-ранен достъп до нея, можете да го направите тук.

Много от вас използват Google Анализ за проследяване на цели (goals). В началото бе възможно проследяването на посещенията на определен URL, а през 2009 добавихме проследяване на време, прекарано на сайта, и брой разгледани страници от уебсайта в рамките на едно посещение. Една от най-желаните функции от нашите потребители беше проследяването на конкретни събития (действия) на сайта и сега въведохме Event Tracking.

Какво е Event Tracking

Можете да използвате новата функция за проследяване на събития, когато искате да отчитате цел, която не е свързана с преглед на определени страници. Например:
  • сваляне на PDF и други файлове
  • взаимодействие с динамични сайтове или AJAX
  • взаимодействие с Adobe Flash обекти, вградени видео файлове и друга медия
  • брой съобщения за грешка в процеса на плащане
  • колко дълго посетителите са гледали даден видео материал
Конкретните събития се дефинират като се използва набор от категории, действия, етикети и стойности. Ето например как можете да дефинирате свалянето на презентация, бизнес предложение и други материали.Всички тези събития имат значение за бизнеса ви, но досега не можеше да се проследяват като зададена от вас цел. Нека разгледаме няколко примера за това как можете да използвате проследяването на конкретни събития.

Сваляне на файлове

Да предположим, че имате страница с бизнес предложения на вашата фирма (в примера whitepaper) във формата на отделни файлове. За да привлечете нови клиенти вие рекламирате бизнеса си и за да идентифицирате клика, можете да използвате категорията “сваляне” (download). Като конкретно действие може да зададете вида документ whitepaper. Можете дори да сложите и етикет за конкретния документ, ако имате повече от този вид. Задавате стойност за конкретната цел, например 20.Проследяване на време


Можете да проследявате прекарано време в самата категория, действие или етикет. Ако отново използваме горния пример, нека предположим, че на въпросната страница имате вградено демо видео. Вече ще можете да проследявате колко време посетителят е гледал от конкретен видео материал.
В конкретния пример искаме да зададем цел, при която посетителят е гледал над 180 секунди от вграденото видео.Можете да използвате стойността на събитието за стойност на целта, която проследявате

Да предположим, че свалянето на различните документи са събития, които ви носят различна стойност. Например файл с бизнес предложение може да бъде 20лв, а презентацията на фирмата 10лв. Вместо да създадете отделни цели за всеки документ, можете да използвате стойността на събитието като стойност на целта, когато събитието отговаря на критериите за цел.Можете още да прочетете и как да имплеметирате Event Tracking в Google Code и как да задавате цели в Google Анализ.

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords