Първи мит: Някои агенции имат писмени споразумения с Google, които им позволяват да поставят реклами на първите три позиции вляво на страницата с резултати от търсенето.

Факт: Разбира се, не е възможно никоя фирма да подпише т.нар. „Споразумение за изключителност за спонсорирани връзки“ с Google. В повечето случаи челните позиции са запазени за добре оптимизирани кампании. Всеки потребител на AdWords, който поне веднъж е имал възможност да проведе своя собствена кампания, знае, че рекламите в резултатите от търсенето се редуват непрекъснато в зависимост от много фактори, като например качествен рейтинг, стойности за CPC, съответствие със заявката. Всички имат шанс да покажат реклама отляво и отдясно на страницата като спонсорирана връзка. Всичко се основава на постоянното наблюдение на кампанията и на оптимизирането й.

Втори мит: Рекламите на по-високи позиции са с по-добра ефективност, докато тези на по-ниски изобщо не са ефективни.

Факт: Авторите на много статии излагат понятието „златният триъгълник на Google“, което е графично представяне на резултатите и позициите на рекламите, върху които потребителите кликват най-често. Ако рекламата не е предназначена към точната аудиторията, то тя няма да привлече интереса на потребителите дори и да се показват на първа или втора позиция. Рекламите трябва да са насочени към потребители с потенциален интерес към продукта ви и съдържанието на рекламния текст трябва да привлича хората да кликнат. Тогава няма значение дали рекламата се показва на втора, или на пета позиция. Ако предложението е ясно и атрактивно, потребителят ще иска да го опита.

Трети мит: Само агенция за маркетинг чрез търсещи машини (SEM агенция) може да изгради ефективна кампания в AdWords.

Факт: Вярно е, че работещите в агенциите за онлайн маркетинг имат необходимия опит в създаването на кампании в AdWords и повечето от тях са сертифицирани специалисти. Но никой не познава фирмата по-добре от собственика й. Вие разполагате с маркетингов отдел и постоянно събирате информация за пазара и потенциалните клиенти, с които изграждате бизнес отношения. Знаете кои хора са най-заинтересувани от предложението ви и до кои искате да достигнете. Необходимо Ви е само да познавате системата и да продължите работата си.

Потърсете съвет ако имате проблеми при управлението на системата. Имайте предвид обаче, че вие сте човекът, който знае най-добре от какво се нуждае фирмата ви и как искате да се развива тя. Вие планирате курса й, а агенцията помага да го изразите.

Четвърти мит: Ако уебсайтът ми е на английски, не мога да го популяризирам на френския пазар.

Факт:
Това не е вярно. Основното допускане при създаването на кампания е следното: достигнете до потребителите, които чакат вашето предложение, разбират го и ще разкажат на други за него. Поради това кампаниите на български се представят добре в България, на италиански – в Италия и на френски – във Франция. Обърнете внимание обаче, че в България, Германия, Франция или САЩ има и хора от други националности. Поради това, ако искате да достигнете до говореща английски аудитория, която живее във Франция, подобна кампания би била идеална.

Основата винаги е проучването на пазара и познаването на наличните възможности. Най-лесният начин е посредством анализ на посетителите (например чрез Google Анализ). Ако таргетирате българите, живеещи във Франция, то рекламният ви текст и думи ще са на български и целевата страница ще бъде българската версия на сайта ви. Съответно ако таргетирате английско говорящата аудитория трябва да замените българските варианти с английските.

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords