Често получаваме запитвания от рекламодателите как могат да използват опцията за задаване и следене на цели в Google Анализ, когато нямат възможност за онлайн покупки на сайта си. За целта ще ви разкажем за видовете цели, които можете да зададете и да използвате съобразно функционалността на сайта ви.

Видове цели
• Посещение на дадена страница от сайт – конкретен URL, който сте задали
• Брой страници, разгледани от посетител при посещение на сайт
• Време прекарано на сайта при дадено посещение (по-кратко или по-дълго от зададена от вас продължителност)

Примери за URL, който можете да зададете като цел
Страницата за контакт с вас – може да бъде телефон, адрес, форма за връзка. Това показва, че независимо на коя страница е препратен потребителят, например от вашата AdWords реклама, той е проявил интерес към вас/вашата фирма и е отишъл на страницата за контакт с вас.
URL, който се генерира, когато потребителят попълни заявка за цена например, абонамент за получаване на новини и оферти, регистрация и т.н.
Разбира се, ако сайтът ви предлага опции за онлайн покупка или резервация, можете да зададете URL, който се генерира при съответното действие и да проследите покупките/резервациите.

Брой страници на посещение
Ако на сайта си имате различни категории с продукти или услуги можете да следите колко хора са разгледали например поне 3 страници от сайта ви при дадено посещение. По този начин измервате броя на потребителите, които са се поинтересували от продукта, на чиято страница са препратени и след това са разгледали и други страници с ваши продукти/услуги.

Време прекарано на сайта
Измервате броя потребители, които са прекарали например повече от 3 мин на сайта ви. Както и преди сме писали, дори да имате хиляди посещения на ден на сайта си, ако 80% от тях са прекарали под 10сек на сайта ви, тези 80% от посещения нямат голяма стойност. Можете да проверите статистиката за продължителност на посещенията на сайта ви от 'Посетители'- 'Лоялност на посетителите' - 'Продължителност на посещението'.
За да настроите цели в профила си, следвайте стъпките посочени тук.


Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords