Както по-рано писахме, текущите функции за отчитане в Центъра за отчети на AdWords в момента са в процес на оттегляне. Причината е, че много от отчетите и заявките вече са налице в изцяло преработения потребителски интерфейс, въведен миналата година. До тях има по-бърз и по-пряк достъп чрез разделите за управление на кампаниите. Те осигуряват и функции за анализ на статистическите данни и резултатите. Някои от тях предлагат възможности за незабавна намеса и промяна, без да е необходимо да се превключва между разделите „Отчитане“ и „Кампании“.

Основни цели

Преди да разгледаме по-подробно преработените функции за отчитане, трябва да разберем различните начини за анализиране на данните и тълкуване на цифрите и процентите. Като рекламодатели в AdWords трябва винаги да се стремите да създавате кампаниите си така, че да постигат зададените от вас цели.

Какви могат да бъдат целите? (Няколко примера)
  • Възможно най-голям брой импресии за създаване на възможно най-широка информираност за марка или уебсайт. В този случай броят кликвания върху рекламата няма значение – единственото, което има значение, е броят потребители, които виждат рекламата.
  • Привличане на възможно най-големия трафик към уебсайт или част от него – това означава привличане на повече посетители.
  • Мотивиране на потребителите да извършат едно или повече действия на уебсайта: това може да бъде абониране за бюлетин, регистриране за събитие или дори продажби на продукти, поръчване и др.

В първия случай обикновено се опитваме да постигнем най-голям брой импресии, във втория работим върху повишаване на честотата на кликване, а в последния се стремим да повишим качеството на трафика към уебсайта си до ниво, на което приходите и рекламните разходи имат положително салдо, така че можем да кажем: рекламата се изплаща.

Става ясно, че като определяме целите си, избираме също важните цифри, които да следим.

Филтри, показвани графи


Долното изображение със сигурност е познато на тези от вас, които вече са използвали някои части от Центъра за отчети:Показаните по-горе опции за филтриране вече бяха налице в новия интерфейс за управление на кампаниите. Да разгледаме местоположението на тези опции и как работят сега.

Филтърът Период от време може да се намери в горния десен ъгъл на интерфейса. Той наскоро бе подобрен с някои нови опции. Вече е възможно да се показват резултатите от последните 14 дни, а има и опция за тези от нас, чиито реклами се показват в държави, в които седмицата започва в понеделник, както и в такива, в които започва в неделя. Може да се определи и персонализиран период от време.Секцията Прилагане на филтър върху резултатите също може да бъде заменена, ако създадем един или повече филтри, като кликнем върху бутона „Филтър“ в раздела „Кампании“.Новият панел за филтри осигурява и възможност за запазване на филтрите, така че не е необходимо да създаваме отново по-сложните от тях. Достатъчно е филтрите да се зададат и запазят веднъж, след което следващия път запазените преди това филтри могат лесно да се активират, като се избере бутонът „Филтър“.Има два начина за филтриране на кампаниите и рекламните групи: отляво на раздела „Кампании“ има панел за навигация с възможност за разгъване и сгъване, който улеснява превключването между кампаниите и рекламните групи.

Другата възможност
е да се използва разгледания преди това панел за филтри: в зависимост от това, дали сме отворили „Всички онлайн кампании“ или конкретна кампания или рекламна група, с този панел е възможно да изберем няколко рекламни групи дори в няколко кампании:
В отделните отчети можете да избирате да се показват няколко графи с данни в панела Избор на графи. В новия интерфейс до бутона „Филтър“ има бутон „Графи“, който може да се използва за преглед на различни статистически данни за текущо показваните ключови думи или реклами.

Добра идея е да се прегледа списъкът с всички налични графи във всеки раздел, тъй като по подразбиране в електронните таблици се показват само най-важните данни.

В следващите публикации ще разгледаме различните типове отчети, ще обсъдим как стигахме до тях преди в Центъра за отчети и как да продължим да ги използваме, след като той бъде оттеглен напълно.


Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords