Ниската CTR обикновено означава ниско качество на рекламите и/или неуместността им по отношение на даден термин. Ако например фирмата ви продава футболни аксесоари, проблемът може да се корени в ключовата дума „обувки“. Със сигурност някои от потребителите, които въвеждат тази дума, търсят обувки за футбол. Много от тях обаче може да търсят обувки за тичане, обувки за планина, ски обувки, ортопедични обувки и т.н. Някои от тях може да имат предвид спортни обувки, а други официални кожени обувки, дамски или мъжки! Оказва, че думата „обувки“ е твърде широка.

За да поправите тази грешка, препоръчваме да изтриете подобни общи ключови думи и да изразите по-точно профила на фирмата. Какъв вид обувки продавате? Къде ги продавате? Колко са скъпи? Отговорите на тези въпроси трябва да Ви дадат възможност да прецизирате ключовите думи, рекламните текстове (включването на цени в рекламните текстове върши чудеса!) и насочването на кампанията. Пълният списък с ключови думи по-всяка вероятност може да бъде разбит на няколко области. Да предположим например, че продавате детски обувки, кожени дамски и мъжки обувки и обувки за спорт. За всеки от тези видове обувки трябва да се създаде отделна рекламна група. По този начин могат да се оптимизират честотата на кликване и качественият рейтинг. Кликванията, които натрупвате, могат да станат по-стойностни (тъй като клиентите са по-заинтересовани от продукта) и цената им да се намали.

Не забравяйте обаче, че това е само половината път към успеха. Макар че Google изпраща трафик към уебсайта ви, използването му зависи от вас. Трябва да се опитате да погледнете на уебсайта си по обективен начин. В интернет добрите уебсайтове имат добри клиенти, които кликват, купуват и споделят удовлетворението си с други потребители. Можете да произвеждате най-добрите обувки на света, но ако сайтът ви е старомоден, не изглежда надежден или противоречи на елементарното чувство за естетика на клиентите ви, нито качественият рейтинг, нито честотата на кликване ще ви помогнат да увеличите продажбите си.

Необходимо е да си зададете следните въпроси за уебсайта:
• дава ли той точна представа за всички страни на бизнеса, които бихме искали да рекламираме в AdWords?
• лесно ли се навигира в сайта – може ли клиентът лесно да извърши това, което искаме от него?
• не е ли непривлекателна графичната тема и/или потребителският интерфейс поради несъответстващи си цветове, лош подбор на шрифтове или остаряло цялостно оформление?
• подходящо ли е съдържанието на сайта за посетителите, има ли достатъчно информация за предлаганите продукти или услуги?

След като сте направили преглед на сайта трябва да синхронизирате актуализирания сайт с профила си в AdWords. Рекламните групи трябва да водят директно към свързаните страници. Ако някоя от рекламите Ви все още води към началната страница, най-вероятно проблемът все още не е поправен. Можете да анализирате и статистическите данни, осигурявани например от Google Анализ. Тези данни могат да ни покажат кои части от уебсайта все още не са привлекателни за клиентите. Величина, която може да ви даде много добра представа дали дадена страница е точната страница за конкретна аудитория е “степен на отпадане” (bounce rate). Тя ви дава процента от посетители, които са дошли на дадена страница и не са направили дори един клик преди да я затворят. Друга полезна величина е време прекарано на сайта ви. Колко хора напускат сайта ви след 3 секунди и колко след 3 минути?

Не трябва да забравяте, че успехът в интернет рекламирането е в пряка зависимост от качеството на вашия уебсайт. Можете да увеличите продажбите и да подобрите възвръщаемостта на инвестициите, като пренасочите част от рекламния бюджет към подобряване на структурата на уебсайта. След като уебсайта ви е готов, вече можете да наблегнете на интернет рекламата. Комбинирането на хубав и актуален уебсайт с добре организиран и структуриран профил в AdWords е сериозна крачка към успех и по-добри резултати и ние сме били свидетели на немалко подобни случаи.

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords