Мобилните комуникации промениха положението както за потребителите, така и за търговските марки. Потребителските очаквания за уместност и незабавност са по-високи от всякога. Успех постигат тези марки, които се свързват с хората в моментите, които са най- значими за тях – когато искат да научат нещо, да отидат някъде, да направят или да купят нещо. Google е компания, изградена върху посрещането на очакванията на хората на момента. Посредством нововъведенията ни при рекламите дадохме тази възможност и на фирмите, без значение дали са малки или големи.

Тази седмица, по време на събитието Advertising Week, от сцената на Times Center обявих два нови продукта, „Съответствие на клиентите“ и „Универсални кампании за приложения“, които да Ви помогнат да присъствате по най-добрия начин в тези подплатени с намерения значими моменти.

Достигайте до най-ценните си клиенти чрез „Съответствие на клиентите“

70% от потребителите онлайн споделят мнението, че качеството, своевременността и уместността на посланието на дадена марка влияят върху възприемането им на тази марка. [1] Google се намира в уникалното положение да свързва потребителите с бизнеса Ви по най-подходящите начини. Независимо дали търсят с Google, разглеждат рекламни съобщения в Gmail или гледат видеоклипове в YouTube, ние можем да им предоставим най-уместната информация въз основа на това, което правят, без значение къде се намират, кога гледат и какво устройство използват. Днес надграждаме тези възможности с актуални нововъведения при рекламите, за да постигнем още по-висока степен на уместност.


Когато става въпрос за най-ценните Ви клиенти, те имат още по-големи очаквания към Вас. И сега Google може да Ви помогне да достигате до клиенти, с които вече имате връзка – като тези в програмата Ви за лоялност или тези, които вече са направили покупка – по начини, които са най-подходящи за техните намерения и контекст.


„Съответствие на клиентите“ е нов продукт, предназначен да Ви помогне да достигате до най-ценните си клиенти в Google Търсене, YouTube и Gmail в най-важните моменти. Той Ви дава възможност да качвате списък с имейл адреси, с които може да се търси съответствие с влезли в профилите си потребители в Google по защитен и безопасен за поверителността начин. Оттам можете да създавате кампании и реклами, предназначени да достигат конкретно до аудиторията Ви.
Да приемем, че марката Ви е в сферата на пътническите услуги. Сега можете да достигате до хора, включени в програмата Ви за поощрения, докато планират следващото си пътуване. Когато например членовете на програмата търсят „директни полети до София“ в Google.bg, можете да показвате уместни реклами над резултатите от търсенето им на всякакви устройства и то в момента, в който се интересуват от възможности за полети до София. Освен това, когато гледат любимите си видеоклипове в YouTube или използват Gmail, можете да показвате реклами, които да ги вдъхновят да планират следващото си пътуване.
Чрез „Съответствие на клиентите“ можете също така да генерирате подобни аудитории, за да достигате до нови клиенти, които вероятно се интересуват от продуктите и услугите Ви, в YouTube и Gmail. Можете например да повишите информираността в YouTube за нови директни полети, като показвате реклами TrueView на вероятни клиенти, които имат интереси и характеристики, сходни с тези на членовете на програмата Ви за поощрения.


Чрез „Съответствие на клиентите“ марката Ви ще се отзовава веднага с подходящото послание в момента, в който клиентът Ви е най-възприемчив. Единствено Google може да Ви помогне да постигнете това, за да удовлетворите максимално най-лоялните си клиенти в наистина значимите моменти.

„Съответствие на клиентите“ и „Подобни аудитории“ ще бъдат въведени за всички рекламодатели през следващите няколко седмици. Научете повече.

Популяризирайте приложенията си с несравним обхват

Хората откриват нови приложения по много начини – онлайн търсения, препоръки, предложения в приложения и докато гледат любимите си видеоклипове. Ако фирмата Ви има приложение, трябва да разполагате с приспособим начин да достигате до клиентите, които е най-вероятно да го инсталират, в различни канали.

От днес универсалните кампании за приложения ще бъдат на разположение на всички програмисти и рекламодатели като нов тип кампания в AdWords, който Ви помага да се свързвате с потребители на приложения в Google Search, Google Play, YouTube и Google Дисплейна мрежа (GDN).Само с няколко лесни стъпки можете да популяризирате приложението си с несравним обхват в най-големите мрежа и платформи в света.
Да приемем, че сте разработили приключенска игра. Благодарение на универсалните кампании за приложения имате несравним обхват – можете да стимулирате инсталирания в YouTube, платформата с над един милиард потребители, които гледат стотици милиони часове съдържание всеки ден. Рекламите Ви могат да достигат и до конкретни аудитории в 650 000 приложения и над 2 милиона уебсайта в GDN. И важното е, че универсалните кампании за приложения се възползват от търсения, подплатени с намерения, като „приключенски игри“ и „игри с пъзели“, за които се подават заявки по цял ден в Google Търсене и Google Play. По този начин приложението Ви може да бъде видяно, когато хората търсят нещо ново за изтегляне.

Всичко, което трябва да направите, е да ни дадете желаната от Вас цена на инсталиране, а ние ще направим останалото. Универсалните кампании за приложения са от типа „всичко на едно място“, като мащабират обхвата Ви и увеличават максимално инсталиранията на приложения за Android във всички рекламни платформи на Google.Настройването на кампанията е автоматизирано, като заимстваме изображенията, видеоклиповете и описанието на приложението Ви директно от обявата Ви в Google Play Магазин, за да генерираме рекламни формати, които изглеждат зашеметяващо, където и да са поставени.След това системите ни ще оптимизират кампаниите Ви чрез динамично обучение, за да увеличат максимално обема инсталирания на приложението при целевата Ви цена на инсталиране. Като изпробваме различни версии на рекламния текст и изображенията на приложението Ви във всяка от отговарящите на условията мрежи на Google, определяме най-ефективните варианти, така че да се показват само най-добрите Ви реклами.

Енергията и еуфорията около събитието Advertising Week 2015 ни карат да осъзнаем колко вълнуващо е нашето време за специалистите по маркетинг. За мен е привилегия да имам възможността да създавам продукти, които помагат на притежателите на търговски марки да разказват историята си и да се свързват с потребителите в значимите за тях моменти.

Публикувано от Сридхар Рамасуами (Sridhar Ramaswamy), старши вицепрезидент „Реклами и търговия“

[1] Google/Ipsos, „Consumers in the Micro-Moment“, март 2015 г.