Tъй като 2012 идва към своя край, дойде и ред на нашия 12 пореден годишен отчет - Zeitgeist-даващ по-задълбочен поглед на случилото се през годината, видяно през милиардите търсения в Google.

На нашия 2012 Zeitgeist уебсайт, може да разгледате най-популярните търсени термини от целия свят с общо 838 списъци от 55 страни. Добавили сме редица нови функции, включително интерактивна карта, показваща къде и кога някои от най-горещите термини са били търсени, както и Google Zeitgeist Android App  (с IOS версия очаквана скоро).

За интересна обиколка на света през 2012 г., вижте видеото:


Кое е било в ума на хората най-много през тази година? Макар че има различни вечни теми на размисъл, "Какво е любовта?" оглавява списъка на търсения в 10 страни, нещо необичайно и изненадващо,  привлякло вниманието ни през 2012 г..

Световната суперзвезда Уитни Хюстън оглавява списъците за търсене на много държави, с неочакваната си смърт шокирала фенове по целия свят. От Корея, YouTube сензацията на PSY "Gangnam Style" завзе света като ураган със своя запомнящ се, достигайки # 1 място в много страни като песента му е # 2 за най-търсената заявка на 2012. (Видеото на PSY стана # 1 на най-гледани видео в историята на YouTube).И ето го и 'суперчовекът'. Епичното скачане на австриеца Skydiver Феликс Баумгартнер го направи # 6 в световен мащаб на тенденциозна личност на годината, докато Олимпийските игри през 2012 и различните участващи спортисти достигнаха топ търсения в почти всяка страна. От своя страна , NBA играчът Джереми Лин също се повиши в класациите тази година, което го направи тренд спортист # 1 в световен мащаб.

Хората проучваха и други теми. Уеб потребителите имаха сериозен интерес към свободния Интернет, както и не на последно място президентските кампании и най-известните политически гафове. Не е изненадващо, че и трагичните природни бедствия като урагана Sandy се класират на високи позиции при търсене (# 3 в световния тенденциозен списък), но е успокояващо че има и много търсения на [дари за Sandy].

Надяваме се, че харесвате анализа на търсения през 2012 от хора по целия свят. Това е доста показателна картина на това, което ни прави хора: смес от удоволствия и по-високи стремежи.

Amit Singhal, старши вицепрезидент и научен сътрудник в Google

Публикувано от Екипът на Google AdWords за България