Днес ще ви припомним четирите вида съвпадения, които можете да зададете за ключовите си думи. Видът съвпадение на ключовата дума определя количеството потребители, който виждат рекламата ви, съответно и количеството трафик, който изпращате към сайта си.

1. Широко съвпадение – показва рекламата ви при търсения на абсолютно същата фраза, както и подобни нейни вариации (множествено число, правописни грешки, синоними и т.н.). Този тип съвпадение ви позволява да достигнете до най-голяма аудитория, но и също така може да покаже рекламата ви при търсения, които не се отнасят точно за вашия продукт или услуга.

Пример
Продавате мобилни телефони, сред които и Nexus S. Задавате ключова дума Nexus S на широко съвпадение (без никакви препинателни знаци преди или след нея). Рекламата ви ще се покаже при търсения например:

Nexus one
Nexus телефон
Nexus цени
снимки на Nexus и т.н.

2. Съвпадение по фраза – показва рекламата ви при търсения, които съдържат точно зададената от вас фраза, като преди и след нея, може да има и други думи, но не и между думите на фразата. Ако имате думата “nexus s” (в кавички) на съвпадение по фраза, рекламата ви ще се покаже при търсения:

Nexus S цена
Телефон Nexus S
Цена на Nexus S телефон

И няма да я покаже при търсения:

Цена на Nexus One
Nexus модел S
Nexus телефон и др. (тъй като не съдържат цялата фраза)

3. Точно съвпадение – показва рекламата ви само при търсения, които съвпадат изцяло със зададената от вас фраза, без други думи отпред, отзад или вътре във фразата. Нека имате думата [Nexus S] с точно съвпадение(квадратни скоби). Рекламата ви ще се покаже само и единствено при търсене Nexus S.

4. Отрицателно съвпадение – рекламата ви няма да се показва при търсения, съдържащи зададената отрицателна дума. Ако имате магазин, в който продавате само нови телефони, можете да зададете думата – втора ръка (с минус отпред) като отрицателна. Така рекламата ви няма да се показва при търсения например Nexus S втора ръка.
* Системата не прави разлика на малки и главни букви в изписването на ключовите думи.

Ако използвате само широко съвпадение, препоръчваме да преглеждате Отчета за заявките за търсене за идеи за отрицателни думи. Ако искате да филтрирате трафика, като използвате съвпадение по фраза, създайте всички вариации за подредба на думите ви във фразата, варианти на предлози и т.н. Ако искате още по-точно да таргетирате аудиторията си, като използвате точно съвпадение, отделете повече време за създаването на пълен и изчерпателен списък с възможно най-много варианти на търсения (например изписване на кирилица и латиница и множество варианти, които можете да се сетите). Използвайте разумно видовете съвпадения, така че да позволите на точните потребители да видят рекламата, но същевременно да не изгубите ценен трафик при по-строгите ограничения.

Допълнителна информация и примери за видовете съвпадения, можете да намерите и в нашия Помощен център.

И накрая, извън темата на днешната публикация, искаме да ви информираме, че новият телефон на Google бе официално представен днес – Nexus S. Nexus S е с последната версия на Android - Gingerbread и е разработен от Samsung. Почитателите на Android могат да намерят информация за представянето в официалния Google блог, повече информация за телефона на страницата на Google и @GoogleNexus в Twitter за последни ъпдейти.

За малко Nexus S настроение:Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords