За да си гарантирате, че рекламите в дисплейната мрежа имат добра ефективност, трябва да коригирате кампаниите си, така че да спазват валидните за нея „правила на играта“. В тази публикация ще ви дадем конкретни съвети, които да ви помогнат при създаването и оптимизирането на първите ви кампании в дисплейната мрежа на Google.

1. Как да определя аудиторията си?

Най-напред помислете към кого следва да е насочена кампанията ви. Първата група клиенти се определя лесно – тя включва хората, които се интересуват от предлаганите от вас продукт или услуга. Може обаче да искате рекламите ви да се насочват и към потребители, интересуващи се от спомагателни или допълнителни продукти.

Ако например сте собственик на цветарски магазин и предлагате доставка на цветя, несъмнено е добре да насочвате към потребители, които преглеждат страници, посветени на цветя, цветарски магазини, букети цветя и т.н. Може обаче да искате да насочвате рекламите си и към потребители, които посещават страници, посветени на шоколадови изделия и бонбони – хората, които искат да доставят удоволствие на приятелите и роднините си с шоколад, може да желаят да подарят и цветя! Възможно е да направите още една стъпка – защо не насочвате и към хора, които поддържат връзки от разстояние?

2. Как да избера ключовите си думи?

Ако изберете автоматично разположение, системата ни ще постави рекламите ви на уебсайтове в дисплейната мрежа на Google в зависимост от ключовите ви думи. Списъците с целеви ключови думи за тази мрежа и за мрежата за търсене се различават значително.

Потребителите на мрежата за търсене обикновено знаят точно какво искат. Те използват конкретни заявки за търсене, за да намерят информация за продукт. От друга страна повечето потребители на дисплейната мрежа преглеждат уебсайтове, посветени на теми, които смятат за интересни, без да търсят определен продукт. Думите трябва да са по-общи, най-добре около 10-15 на брой.

• Първо помислете какви сайтове посещава целевата ви аудитория?
• След това определете думи, които се срещат в тях, например в статии или описания.
• Задайте ключови думи за рекламните групи по отделни теми.

При кампаниите в дисплейната мрежа можете да изберете по общи думи, тъй като потребителите още не са взели решение за конкретен продукт.
Да сравним например списъците с потенциални ключови думи, подходящи за цветарски магазин, предлагащ доставка.Това са примери за думи в рекламна група, таргетираща сайтове за цветя. Съответно за аудиторията на сайтове за шоколадови подаръци, ключовите думи трябва да са например шоколад, подарък, шоколадова изненада и т.н. Всяка тематика трябва да бъде в отделна рекламна група.

3. Как да създам примамлив рекламен текст?


Ако сте наясно с рекламирането в мрежата за търсене, сигурни сме, че познавате и златните правила за създаване на ефективен рекламен текст. Поведението и очакванията на потребителите в дисплейната мрежа се различават от тези в мрежата за търсене. Трябва да коригирате съответно рекламния си текст.

Текстът може да е по-оригинален. Той трябва да съответства на съдържанието на уебсайта, в който се показва. Докато рекламите в мрежата за търсене включват конкретни оферти, тези в дисплейната мрежа може да са по-многословни и закачливи. Целта е да привлекат потребителя и да отклонят вниманието му от преглежданото съдържание. Винаги е добре обаче да дадете на потребителя в дисплейната мрежа ясна представа за това, какво може да очаква, след като кликне върху рекламата. Ако например имате цветарски магазин и насочвате рекламите си към уебсайтове, предлагащи шоколадови изделия, можете да напишете: „Когато един подарък не е достатъчен, подарете шоколад И цветя!“.
• За разлика от рекламите в мрежата за търсене тук не е необходимо да включвате ключови думи в рекламния текст, в случай че рекламата ще се показва само в сайтове в дисплейната мрежа. Не се притеснявайте – това няма да повлияе върху качествения рейтинг на рекламата ви, тъй като факторите, използвани при изчисляването на качествения рейтинг в дисплейната мрежа не вземат под внимание взаимовръзката между ключовите думи и рекламния текст.

Надяваме се, че сега разбирате по-добре кое е важното при създаването на ефективни кампании в дисплейната мрежа. Ако искате да намерите още информация, очаквайте следващата част от тази публикация. Тя ще бъде посветена на инструменти и функции, които можете да използвате за създаване и разширяване на кампаниите в дисплейната мрежа.

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords