На повечето от Вас се е случвало да търсят рекламата си и да не могат да я видят. Ще Ви дадем няколко съвета как да разберете дали рекламата ви се показва и ако не защо.

Да започнем с най-важното – първият ни съвет е да спрете да търсите рекламата си в Google, тъй като това само ще влоши положението. Така само ще натрупате много импресии без никакви кликвания. Системата на AdWords ще реши, че рекламата Ви не е уместна, тъй като натрупва много импресии, а никой не кликва върху нея. С времето тя ще започне да губи позиции и да се показва все по-рядко. С други думи, чрез непрекъснатото търсене на рекламата си въздействате отрицателно върху позицията й и ефективността на профила си.

Ако имате съмнения, че рекламата Ви не се публикува, като първа стъпка ви препоръчваме да използвате инструмента за визуализация на рекламите . Тази страница ще покаже рекламите ви по начина, по който се виждат от повечето потребители, без да трупате допълнителни рекламни импресии.
След като сте проверили и сте установили, че рекламата ве не се показва, нашият втори съвет е да използвате друг много полезен инструмент, който можете да намерите в раздела „Възможности“ (Opportunities) или до всяка ключова дума в профила си – инструмента за диагностика на рекламите. Той позволява незабавно да разберете кои ключови думи не задействат рекламата Ви и защо.

След като сте извършили тези две важни проверки, вече сте готови да определите възможните причини и да разрешите проблема.

Одобрение на рекламата: проверете етапа на одобрение на рекламата, като отворите раздела „Кампании“, изберете „Реклами“ и прегледате графата „Състояние“. Ако видите съобщението „Неодобрена“, проверете причината, като имате предвид нашите Правила за рекламиране.

Определение за състоянието на кампанията Ви: проверете дали кампаниите Ви не са поставени на пауза или изтрити.

Какво е насочването Ви: проверете настройките за местоположение и език на кампанията си. Ако физическата област (напр. град или държава), зададена за показване на рекламата Ви, не съвпада с тази на IP адреса Ви, няма да можете да виждате рекламата, когато я търсите. Също така няма да виждате рекламата си, ако езикът, който сте настроили за кампанията си, не съответства на този, който сте задали в предпочитанията си за търсене с Google.

Оптимизирайте качествения си рейтинг: винаги проверявайте качествения рейтинг на ключовите си думи. Понякога рекламата Ви всъщност се публикува, но не на първата страница. Това се дължи на лош качествен рейтинг, който не й позволява да се пребори с конкуренцията в търга. За да подобрите качествения рейтинг, без да се налага да увеличавате дневния си бюджет, Ви съветваме да се съсредоточите върху оптимизирането му.

Достигане на дневния Ви бюджет: рекламата Ви се публикува разумно в зависимост от дневния Ви бюджет. Публикуването й може всъщност да бъде прекъснато при изчерпването му. Може да се случи така, че рекламата Ви да има много добра ефективност и върху нея да бъде кликнато няколко пъти, с което при достигане на дневния Ви бюджет публикуването й се спира. За да разрешите този проблем, можете да увеличите дневния си бюджет или да оптимизирате ключовите си думи, за да намалите своята цена на клик CPC.

Трудности при плащанията: проверете дали плащанията Ви се осъществяват, ако имате профил с отложено плащане (какъв е кредитният лимит и срокът на валидност на регистрираната Ви кредитна/дебитна карта, имате ли лимит на брой транзакции на ден, седмица и т.н.). Можете да избегнете спирането на публикуването на рекламата Ви чрез добавяне на резервна кредитна карта. Ако сте избрали таксуване с предплащане за профила си, проверете дали имате достатъчно средства в него.

Състояние на профила Ви: ако сте създали профила си наскоро, най-вероятно рекламите Ви все още няма да се показват, тъй като той е в процес на проверка от съображения за сигурност. Новите профили се проверяват от експертите ни и няколко дни след създаването им може да има забавяния в публикуването на рекламите Ви или те да не се показват въобще.

Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords